Friska ögon

Enligt både läkare och optiker är det mycket bättre för ögonen att byta linser ofta beroende på infektionsrisk och bakterier. Så vad kan då vara bättre än att använda sig av endagslinser, dom byter man ju varje dag.

När man använder linser som går att ha under en längre tidsperiod, så som månadslinser, halvårslinser med flera så måste man ju hantera dom. Det vill säga, rengöra, förvara och plocka med dom varje dag. Då måste man tänka på att på linserna så bildas det under dagen en proteinbeläggning. Den kommer från din egen tårvätska och de ämnen som finns i ögat naturligt. Även om man är aldrig så noggrann med att rengöra sina linser med linsvätska så kommer den att växa mer och mer. Skulle man då slarva med rengöringen och hanteringen så kan lätt olika svampar och bakterier få fäste. Alltså är det absolut säkrast att använda just endagslinser om man kan det.

Är man väldigt oförsiktig så kan det till och med gå så långt att du får en ögonsjukdom eller infektion. Den allvarligaste typen är inte särskilt vanlig men den finns och den heter Akantamöbakeratit och tro mig när jag säger att det inte är något du vill råka ut för. Så använder du ändå linser som inte är endagslinser är det extremt viktigt att du följer alla skötselråd och har rätt linsvätska. Även för dig som är pollenallergiker så är det under våren bäst att ha endagslinser. Pollen och damm med mera fastnar lätt på dina linser och irritation uppstår i ögat. Man vill ju att det ska vara bekvämt att använda linser. Byter du då varje dag så slipper du undan en hel del risker.

bigstock optometry concept pretty you 16435844 - Friska ögon

Vertical Menu

Categories

  • Inga kategorier

Search